Conflictbegeleiding
Waar mensen zich tot elkaar verhouden kunnen terugkerende negatieve (conflict)patronen ontstaan. Deze patronen hoeven niet direct tot hoogoplopende conflicten of een breuk te leiden, maar kunnen wel korzeligheid, irritatie, elkaar snel bekritiseren of juist uit de weg gaan tot gevolg hebben. Dit kan het geval zijn in gezinnen, tussen liefdespartners, familieleden, collega’s of bijvoorbeeld binnen maatschappen (huisartsenpraktijken, verloskundigen maatschappen of andere medische maatschappen).
Het doel van conflictbegeleiding is inzicht te krijgen in het communicatiepatroon en vaardigheden te leren om tot een betere communicatie te komen. Hoe communiceren jullie met elkaar en hoe beïnvloedt dit het contact en de relatie? Een belangrijk aspect hierin is inzicht in de belangen van jouzelf en van de ander. Hierdoor ontstaat er ruimte voor wederzijds begrip. Het doel is een structurele verandering van gedrag ten opzichte van elkaar, waardoor de verhoudingen duurzaam verbeteren.
Ik kijk samen met jullie naar de bestaande communicatiepatronen. We onderzoeken de wederzijdse belangen en achtergronden. Ik bied handvatten om de communicatie aan te passen en zo een negatief patroon te doorbreken.
Klik hier als je meer wilt weten over het verschil tussen Conflictbegeleiding en Mediation.